Online számlázás
2018/06/22

2018. július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 ezer forint, vagy annál magasabb összegű áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról. A kibocsátott számlák – és számlával egy tekintet alá eső okiratok – adataira vonatkozó adatszolgáltatás 2018. július 1-jétől a kiállítás után elektronikusan teljesítendő. Számlázó programmal online számlázórendszerrel történő számlázás esetén a számla adatokat a számlázó programból emberi beavatkozás nélkül, nyilvános interneten keresztül azonnal, a számla elkészülése után rögtön továbbítani kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Kikre és mely számlákra terjed majd ki az elektronikus adatszolgáltatási kötelezettség?

Az adatszolgáltatási kötelezettség valamennyi belföldön nyilvántartásba vett adóalanyra kiterjed, abban az esetben, ha

  • a számlája 100 000 Ft-ot elérő, vagy meghaladó összegű áthárított adót tartalmaz.
  • a számla befogadója belföldön nyilvántartásba vett adóalany, rendelkezik belföldi adószámmal.

Az adatszolgáltatás független a kiállított számla deviza nemétől, amennyiben az megfelel a fentiekben leírtaknak. Csak a kibocsátott számlákra vonatkozik, de a kibocsátott számlák közül is csak az áthárított adót tartalmazó számlákra, adómentes vagy fordított adózású számlákra nem.

Csak a belföldi adószámmal rendelkező adóalany felé kiállított számlákra vonatkozik az adatszolgáltatás, nem adóalany magánszemély felé kiállítottra számlákra nem.

Csak a belföldi adószámmal rendelkező adóalany felé kiállított számlákra vonatkozik az adatszolgáltatás, EU-s vagy EU-n kívüli számlázásra nem.

Az elektronikus adatszolgáltatás csak a számlakibocsátói belföldi összesítő jelentést fogja kiváltani, a számlabefogadóit nem!

 

Az online számlázás megvalósításának feltételei

Az Online Számla rendszerben az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének előfeltételeként szükséges a regisztráció.

Az Nemzeti Adó- és Vámhivatal lehetőséget biztosít a számlaküldés tesztelésére, mely informatikai rendszer használatához előfeltétel az adózó regisztrációja. Ezen kötelezettség teljesítésére szolgáló elektronikus tesztfelület a https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/ oldalon található. Mindenképpen javasoljuk ügyfeleinknek, hogy a 2018 július 1-től történő éles használat előtt tesztelje számlázását, illetve az online funkciót!

Regisztráció feltétele

Az adatszolgáltatás teljesítésének előfeltétele az adózó, az adózó törvényes képviselője, vagy állandó meghatalmazottja ügyfélkapus hozzáférése. Az ügyfélkapus hozzáférés birtokában az adatszolgáltatás teljesítéséhez szükséges az adózó, az adózó törvényes képviselőjének, vagy állandó meghatalmazottjának egyszeri regisztrációja az Online Számla rendszer elektronikus felületén, amely az alábbi linkre kattintva érhető el: https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start

2. Regisztráció menete

Ahogyan arról az előzőekben szó volt, az adatszolgáltatásra kötelezett adózót a kötelezettség teljesítésének biztosításához regisztrálni kell az Online Számla rendszerben, melyet az adatszolgáltatásra kötelezett adózó nevében az arra jogosult törvényes képviselő vagy állandó meghatalmazott tehet meg.

Az adózót regisztráló természetes személy ún. elsődleges felhasználó.

Annak érdekében, hogy az adatszolgáltatásra kötelezett a számlázó programjával kiállított számlái adataival kapcsolatban a szabályoknak megfelelő módon, emberi beavatkozás nélkül tudja kötelezettségét teljesíteni, szükség van egy ún. technikai felhasználó regisztrálására is. A technikai felhasználó regisztrálását követően állnak rendelkezésre azok az adatok, melyek az adózó számlázó programja és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervere közötti kommunikációhoz szükségesek.

Figyelem! A regisztráció során az e-mail címét pontosan adja meg, különben nem fogja megkapni a regisztrációhoz szükséges adatokat! A regisztrációról nem kap rögtön e-mail értesítést. Az adózó vagy a képviseletére jogosult személy az Online Számla elektronikus felületének „REGISZTRÁCIÓ” menüpontjában első lépésben bejelentkezik az ügyfélkapuba a felhasználónevének, valamint jelszavának megadásával. A megadott adatok alapján az ügyfélkapu a felhasználó azonosítását kísérli meg. A regisztráció során regisztrálni kell:

  • Az elsődleges felhasználót
  • A másodlagos felhasználót
  • Az ún. technikai felhasználót

A technikai felhasználó szerepe, hogy biztonságos kulcsot kapjunk a rendszerhez. Azaz senki más ne tudjon hamisított számlákat küldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz cégünk nevében.

Azon ügyfeleink számára, akik az irodánk ügyviteli rendszerét használják számlázásra mi fogjuk a technikai felhasználó – általunk történő - regisztrációja során kapott adatokat beállítani a CobraConto.Net vállalatirányítási rendszerünkben.

A CobraConto.Net vállalatirányítási rendszerben lehetőség van a programba bejelentkezett felhasználókat külön-külön is megkülönböztetni online számlázás tekintetében, az új technikai felhasználók regisztrálása után.

A CobraConto.Net program legutóbbi frissítésre kerülő verziója már tartalmazza az online számlázás alkalmazását és beállítási lehetőségeit. Azon ügyfeleinknek, akik a ZSI-ROda Kft. programját használják számlázásra a szükséges beállításokat megtesszük.

Azon ügyfeleinknek, akik más számlázó szoftvert használnak javasoljuk, hogy mielőbb vegyék fel a kapcsolatot a számlázó programjuk forgalmazójával és tegyék meg az induláshoz elengedhetetlenül szükséges regisztrációt és beállításokat és még az éles használat előtt tesztelje számlázását, illetve az online funkciót!

Azon partnereink, akik a CobraConto.net programon kívül esetleg más számlázó programot is használnak, a másik programjukra is tegyék meg a fent leírt intézkedéseket.



 

Minden jog fenntartva ©

ZSI-ROda Kft.
1046 Budapest, Erdősor út 7. fsz. 4.
 

       
A ZSI-ROda Kft.
Az OPTEN Kft. minősítése alapján az üzleti élet egyik legmegbízhatóbb szereplője

 

Adatkezelési tájékoztató

Created by Babka Gábor