Nőttek a bírságmértékek az adózásban
2019/03/07

2019. január 1-jétől sokkal kockázatosabb hibázni az adózásban, ugyanis a bírságterhek jelentősen emelkednek. „Ráadásul bírságot kaphatnak azok is, akik a számviteli szabályokat nem tartják be, vagy nem helyesen készítik el áfa-összesítőjelentésüket.” figyelmeztetett Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

 

 

 

2018-as szabályok szerint

2019. 01. 01-től

Főszabály

1,8%

5,9%

Kockázatos adózó

4,5%

8,85%

2019-ben sokkal jobban „megéri”, ha az adózók hibáikat önként javítják, mert az önellenőrzési pótléknál a késedelmi pótléknál sokkal kedvezőbb bírságmértékeket kell alkalmazni. Az első önellenőrzéskor a jegybanki alapkamattal, vagyis 0,9 százalékkal, ismételt önellenőrzés esetén pedig a jegybanki alapkamat másfélszeresével: 1,35 százalékkal kell számolni.

Érdemes emlékeztetni az adózókat arra is, hogy 2018. július 1-jétől mulasztási bírságot kell fizetniük azoknak, akik az áfa-összesítőjelentéssel kapcsolatos kötelezettségeiket nem teljesítik. Az adózóra vonatkozó legmagasabb mértékű bírságot szabhatja ki a hatóság annyiszor, ahány számla érintett a mulasztásban.

Emellett 2019-től mulasztási bírságot lehet majd kiszabni, ha az adózó nem követi a saját számviteli szabályzatában leírtakat, vagy a közzétett beszámolójában egy lényeges körülményt nem vagy nem teljes mértékben a valóságnak megfelelően mutat be.

Öröm az ürömben, hogy a késedelmi pótlék mértékének változása az adóhatóságra is vonatkozik: a magasabb mértékkel kell számolni az adóhatóság késedelmi kamatfizetése esetén is. Ráadásul az adóhatóságnak késedelmi kamatot kell fizetnie akkor is, ha az adózó visszatérítési igényét a hatóság jogszabálysértő döntése eredményezi.

„Egyébként az önellenőrzés a hibák javítása mellett a kedvezmények utólagos kihasználására is jó lehetőség, mert az adózás rendjéről szóló törvény új szabályai szerint ezeket már önellenőrzés keretében is lehet érvényesíteni” – hangsúlyozta Siklós Márta.



 

Minden jog fenntartva ©

ZSI-ROda Kft.
1046 Budapest, Erdősor út 7. fsz. 4.
 

       
A ZSI-ROda Kft.
Az OPTEN Kft. minősítése alapján az üzleti élet egyik legmegbízhatóbb szereplője

 

Adatkezelési tájékoztató

Created by Babka Gábor