Béren kívüli juttatások: Fontos tudnivalók 2024-ben
2024/01/14

A Széchenyi Pihenő Kártya korlátai

A Széchenyi Pihenő Kártya az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatási forma, amelyet a munkáltatók adhatnak munkavállalóiknak. Azonban 2024-ben néhány korlátozás is be fog lépni.

Először is, a kártyán rendelkezésre álló éves keretösszeg továbbra is 450.000 forint lesz. Azonban már nem lesz lehetőség élelmiszer vásárlására a kártya egyenlegéből, és az új évben sem lesz elérhető a +200.000 forintos kiegészítő keret. Ezek a változások fontosak lehetnek a munkáltatók és munkavállalók számára is, akik eddig ezen juttatás keretében tudtak élelmiszert vásárolni vagy a kiegészítő keretet igénybe venni.

Az éves keret és az adókötelezettség

Az éves keretet több munkáltató által nyújtott juttatás esetén össze kell számolni. Fontos, hogy a juttató rendelkezzen a munkavállaló nyilatkozatával arról, hogy az adóév során más munkáltatótól milyen értékben kapott Széchenyi Pihenő Kártya juttatást. Ez segíthet elkerülni az esetleges adókötelezettségeket.

Természetesen a munkáltató továbbra is túllépheti az éves keretet és többet is adhat a munkavállalóinak. Azonban az adóévben az éves keret feletti összeg meghatározott juttatásként fog adózni.

A rekreációs keret és a közteher

Mint korábban említettük, a Széchenyi Pihenő Kártya esetén figyelni kell az éves rekreációs keretre is. Ha a juttatás értéke meghaladja ezt az összeget, akkor az ezen érték után meghatározott juttatásként kell a közterheket megfizetni.

Az éves rekreációs keretösszeg továbbra is 450.000 forint lesz, ha a munkavállaló egész évben dolgozik. Ha a munkavállaló nem teljes évben van munkaviszonyban, akkor a rekreációs keretösszeg az adott munkáltatónál töltött napokkal arányosan csökkentett összeget jelenti.

Fontos megjegyezni, hogy ha a munkavállaló munkaviszonya halállal szűnik meg, akkor az éves rekreációs keretösszeg továbbra is 450.000 forint marad.

A szolgáltató egyszeri díja

Fontos tudni, hogy a Széchenyi Pihenő Kártya esetében a szolgáltató 15% egyszeri díjat számít fel a nem használt egyenlegre a feltöltést követő egy év elteltével, legkésőbb március 20-án vagy szeptember 20-án.



 

Minden jog fenntartva ©

ZSI-ROda Kft.
1046 Budapest, Erdősor út 7. fsz. 4.
 

       
A ZSI-ROda Kft.
Az OPTEN Kft. minősítése alapján az üzleti élet egyik legmegbízhatóbb szereplője

 

Adatkezelési tájékoztató

Created by Babka Gábor